První stránky zářijového vydání se věnují dotacím, které mohou získat obce. Může se jednat o peníze na veřejné osvětlení nebo na likvidaci černých skládek. O podporu si mohou říci i průmyslové podniky, které se chystají snížit emise.

Při dalším listování narazíte hned na několik realizovaných projektů. Hodně se od sebe liší zaměřením, ale spojuje je šetrnost k přírodě a užitečnost člověku. Například na škole v Plzni roste velká zelená střecha, Frýdek-Místek hlásí definitivní odklon místní teplárny od spalování uhlí či snad vás potěší informace, že ve Vlkově vzniklo biocentrum. Květinovou smršť přináší rubrika Úspěšný projekt, kde se můžete dočíst, jak pěstovat okrasné květiny bez invazních druhů.

S koncem léta nám do Priority vpadly i dvě soutěžní přehlídky. Jedna se zabývá adaptacemi na změnu klimatu, druhá ukazuje krásné stromy. U obou si můžete prohlédnout kandidáty na ocenění a pokud uznáte za vhodné, pošlete jim po internetu hlas.

Školní rok začal, což je krásný oslí můstek pro to, abychom si něco řekli k dekarbonizaci škol. Protože i vaše škola může patřit mezi ty, které chrání klima. Pokud o tom chcete vědět víc a nebudou vám stačit informace v článku, můžete se zúčastnit některého ze školení, které pořádá Ministerstvo životního prostředí.

Ještě něco ke kotlíkovým dotacím, uprostřed vydání najdete leták, který se dá vytrhnout a třeba i někam pověsit, na nástěnku nebo tak. Informuje o kotlíkových dotacích.

V reportáži se mrkneme na lišejníky v ovocných sadech, což může být velice pěkná věc. V pravidelných rubrikách Zahraničí a Technologie píšeme o rybách a o umění. Zkrátka zářijová Priorita přináší pestrý mix témat, která snad budou čtenáře bavit.

PRIORITA 9/2024 zdarma ke stažení